PRIJAVA KORISNIKA

Korisničko ime (email):
 
Lozinka  
 
   

zaboravili ste lozinku?

PRETRAŽIVAČ

Tražilica:  
   

Home > Pitanja i odgovori

Pitanja

Odgovori

Zanima me kako postati primalja? Koje sve škole je potrebno završiti i kako tece proces školovanja?

U Zagrebu, Vinogradska 29, je Škola za primalje (srednja) kojom možete steći zvanje primaljske asistentice. Škola ima dom za učenice koje nisu iz Zagreba. Redoviti studij još ne postoji no bit će pokrenut uskoro, nadamo se još ove akademske godine. Sve novosti bit će objavljene na web stranicama Komore i Udruge.

Povratak na vrh

Završila sam primaljsku školu i školu za medicinske sestre. Položila sam stručni ispit za medicinske sestre a radim na mjestu sestre primaljskog smjera. Moram li polagati i drugi stručni ispit i mogu li se uključiti u komoru primalja?

Možete se upisati u Hrvatsku komoru primalja.

Povratak na vrh

poštovani,vodim trudnoću privatno i treba mi uputnica za rodilište.dali me socijalna ginekologica može odbiti ili mi po zakonu treba dati uputnicu?

Svaka trudnica ima pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u ginekološkoj ambulanti odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite; bez obzira plaća li uz to usluge privatnog liječnika (zakon to ne spominje). Mnoge žene prakticiraju oboje (npr odluči se za UZV preglede kod privatnog liječnika, a sve ostalo kod "svog" ginekologa). U rodilište (za porođaj) primit će vas i ako nemate uputnicu, kao hitan prijam.

Povratak na vrh

Dali ima nade za visu primaljsku u Zagrebu?

Više škole više ne postoje, u skladu s Bolonjskom deklaracijom.
Pratite stranice Hrvatske komore primalja, priprema se studij primaljstva u Zagrebu i tamo ćete naći sve novosti o tome.

Povratak na vrh

ja sam zavrsila osnovnu skolu i nakon nekogavremena ispisala iz srednje,sad me zanima ima li kakva vecernja za primalje

Ne postoji večernja škola za primalje.

Povratak na vrh

znam da je posao primalje vrlo tražen u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ali sam čula kako je teško dobiti posao primalje bez nekakve veze u bolnici, jeli to istina?

Ovo ste pitanje poslali na savim pogrešnu adresu. Hrvatska udruga primalja nema nikakav utjecaj na zapošljavanje primalja niti uvida na koji način se one zapošljavaju na svoja radna mjesta. Živimo u vremenima kad je teško naći stalan posao općenito, ne samo u primaljstvu.

Povratak na vrh

dali mogu roditi nakon dva carska reza i koliko je to rizicno?hvala

Događa se rijetko, ali je moguće i postoje slučajevi uspjelog vaginalnog porođaja nakon dva carska reza; kod žena kod kojih se ista indikacija ne ponavlja (npr uska zdjelica i vrlo krupan plod). Trebate iskusnog liječnika opstetričara koji bi vas mogao savjetovati o mogućnostima za normalan porođaj.

Povratak na vrh

Ako sam platila 100 kn za učlanjenje u udrugu primalja da li moram platiti opet 100 kn za upisninu za komoru primalja?

Komora je državno tijelo, a Udruga nevladina neprofitna organizacija; o čemu jasno govore definicije, tekstovi i dokumenti na ovim stranicama.
Članstvo u Udruzi je dobrovoljno i članarina iznosi 100kn godišnje. Niste platili učlanjenje u Udrugu, već članarinu za cijelu godinu. Članstvo u Komori je obavezno, upisnina (učlanjenje) iznosi 100kn i jednokratna je; a samo članstvo u Komori naplaćuje se mjesečno u iznosu od 0,6% bruto plaće.

Povratak na vrh

poštovani,da li može primalja sa završenom srednjom školom raditi u dječjem vrtiću ( jaslice), s obzirom da primalja ne može raditi kao medicinska sestra?Unaprijed zahvalna!

Prema zakonu - ne.

Povratak na vrh

dali primalja može raditi u ginekološkoj ambulanti?

Prema zakonu u ginekološkim ambulantama rade primalje.

Povratak na vrh

zanima me dali u vinogradskoj treba se ici na tecaj da bi otac mogao prisustvovati porodu?

U KB Sestara milosrdnica (Vinogradska) otac djeteta može biti uz suprugu i prisustvovati porođaju. Tečaj nije postavljen kao uvjet.

Povratak na vrh

Poštovani,završila sam srednju školu za primalje te položila stručni ispit.Željela bi položiti prekvalifikaciju za medicinsku sestru općeg smjera.Da li možda znate gdje se to u Zagrebu polaže?

Morate se raspitati u nekoj od škola za medicinske sestre u Zagrebu, ima ih više, ali to ne znači da svaka ima program prekvalifikacije/doedukacije.

Adrese ćete naći na Internetu, a većina srednjih škola ima i svoju web stranicu.

Povratak na vrh

poštovani, zanima me da li se i na koji naćin može stupiti u kontakt (sprijateljiti) s primaljom u zagrebu koja bi bila prisutna na porodu i pomogla svojim znanjem da bebici i mami porod ostane u lijepom sjećanju. p.s. trauma s prvog poroda

U Zagrebu nijedna bolnica ne nudi mogućnost upoznavanja s primaljom, osim privatnog rodilišta Podobnik. Nadamo se da će u budućnosti žene biti u mogućnosti upoznati svoju primalju unaprijed, te se pripremiti za porođaj kakav žele.

Povratak na vrh

zasto o carskome rezu pisete samo u odgovorima na pitanje..aglavna tema je prirodni porod a carski koda nepostoji...

Primalje ne pišu o carskom rezu jer carski rez nije dio primaljskog posla. U Europi i svijetu primalje se bave isključivo zdravim trudnoćama i fiziološkim porođajem. Svaka patologija u trudnoći i porođaju odgovornost je i posao liječnika specijalista porodničara u što, naravno, spada indiciranje i izvođenje carskog reza.

No, svakako, potrudit ćemo se malo više pisati o primaljskoj skrbi za ženu nakon carskog reza, osobito o dojenju.

Povratak na vrh

Ako žena prvi puta rodi carskim rezom - mora li proći određeno vrijeme do slijedećeg začeća (obzirom na zarastanje reza)? Ako je prvi porod carskim rezom, može li slijedeći biti prirodan i ovisi li to o njihovom vremenskom razmaku?Hvala!

Prirodni porođaj je moguć nakon prethodnog porođaja carskim rezom, u literaturi pojam poznat kao VBAC (vaginal birth after cesarean). Između carskog reza i začeća sljedećeg djeteta treba proći dvije godine. Također, za VBAC trudnoća mora biti jednoplodna, fiziološka tijeka te dijete mora biti u stavu glavicom.

Povratak na vrh

Poštovani,dijete mi je okrenuto na zadak, zanima me, u slučaju da se ne okrene, da li je moguće odmah ići na carski rez ili ako ne, na temelju čega se u toku poroda odlučuje kada je trenutak za to i pita li se tu išta mene? Josipa,Split Hvala!

Postotak carskog reza kod stava zatkom mnogo je veći nego kod stava glavom, no mnoga djeca u stavu zatkom rađaju se vaginalno bez komplikacija. O načinu završetka porođaja odlučuje liječnik i pritom uzima u obzir sve važne čimbenike a ne samo stav prednjačeće česti. Dakle, vaše pitanje trebate postaviti liječniku - i, naravno da se vas "pita", možete i trebate odlučivati o svojem porođaju. Međutim, indikaciju za izvođenje carskog reza postavlja liječnik te u našoj zemlji nije moguće "zatražiti" carski rez u slučaju kada on nije potreban, tj. medicinski opravdan.

Povratak na vrh

Mene zanima šta sa primaljama-asistentima koje rade u staračkim domovima i ostalim socijalnim ustanovama, da li će i dalje moći ostati raditi na svojim radnim mjestima?

Poštovana kolegice, molimo pročitajte sljedeće odgovore na često postavljana pitanja, koja su objavljena i na ovoj stranici pod: Često postavljana pitanja - na naslovnici.

Povratak na vrh

Imam za temu diplomskog rada zdravstvena njega rodilje nakon carskog reza,gdje mogu naći literature,baš sestrinske.Hvala!

Kvalitetnu literaturu na ovu temu vjerojatno ćete naći isključivo na engleskom jeziku, a spada u primaljsku njegu pa bi kao ključna riječ u traženju mogao posluži pojam "midwifery care after cesarian".

Povratak na vrh

Koliko se tjedana prije poroda treba javiti u bolnicu u kojoj zelimo roditi?

Nije nigdje propisano da se trudnice moraju javljati u bolnicu prije početka porođaja u nekom određenom trenutku. Ukoliko je trudnoća uredna, vaš vas liječnik ginekolog ne mora upućivati u bolnicu prije porođaja. Najčešći razlog zbog kojeg će to učiniti je potreba za amnioskopijom. Imate pravo odabrati bolnicu u kojoj ćete roditi, bez obzira na mjesto stanovanja.

Povratak na vrh

ja sam primalja, radim u ambulanti opće medicine.zanima me da li i dalje moram plaćati članarinu komore sestara ili ne?Da li da se ipak registriram u udrugu primalja iako radim u ambulanti opće medicine?

Poštovana kolegice, molimo pročitajte sljedeće odgovore na često postavljana pitanja, koja su objavljena i na stranici:

Često postavljana pitanja

Povratak na vrh

S obzirom da je izglasan Zakon o primaljstvu (huuuraaaa :-D), zanima me kad cemo imati prve samostalne primalje. Ne namjeravam vise ici u rodiliste, a namjeravam jos radjati, dakle, zelim znati koliko se jos trebam strpiti. LP, Martina

Samostalne primalje možemo očekivati kad se odškoluje prva generacija koja studira primaljstvo u Rijeci, a najkasnije ulaskom u EU. Očekujemo i da će se mnoge primalje ubrzo nadoškolovati, osobito one koje imaju završenu Višu primaljsku školu te one s trogodišnjim Studijem sestrinstva. Ništa neće doći preko noći, no polako i korak po korak... postići ćemo cilj.

Hvala Vam za glasnu podršku.

Povratak na vrh

Zanima me da li se u zadarskoj bolnici moze roditi sa epiduralnom i treba li se ranije najaviti i gdje

Opća bolnica Zadar ima svoju web stranicu i obavijest prenosimo sa iste, kao i kontakt broj telefona putem kojeg možete saznati sve što vas zanima.

TEČAJ ZA TRUDNICE

počinje svaki mjesec novi turnus osim srpnja i kolovoza prvi utorak u mjesecu od 12.00 - 13.00h. Sastoji se od 8 predavanja utorkom i četvrtkom, plaća se 150 kn, a uplatu treba izvršiti prije pohađanja na blagajni OBZ - upravna zgrada 2 kat.

SUDJELOVANJE OČEVA PRI PORODU MOGUĆE JE BEZ TEČAJA.

Sve informacije na br. 315-677 local 363 ili 470

Povratak na vrh

Trebam roditi za 2 mjeseca i zanima me postoji li rodiliste u blizini Siska koje omogucuje porod uz epiduralnu analgeziju? U Sisku inace naplacuju oko 2000 kn, zanima me postoji li jeftinija mogucnost u drugom rodilistu?

Možete roditi u Zagrebu, koliko znamo sva četiri rodilišta pri bolnicama u Zagrebu nude epiduralnu analgeziju u porođaju bez posebne naplate.

Bilo bi dobro da provjerite zašto se u Sisku ova usluga naplaćuje, jer HZZO (opet, koliko mi znamo) pokriva troškove epiduralne analgezije u porođaju.

Povratak na vrh

Supruga i ja živimo u Čakovcu. Zbog komplikacija u trudnoći ona je prebačena u ZG u Petrovu gdje će i roditi. Zanima nas dali time gubimo pravo na jednokratnu novčanu naknadu grada Čakovca, pošto ćemo dijete morati prijaviti u matičnom uredu u ZG.

Hrvatska udruga primalja bavi se primaljstvom pa, na žalost, ne možemo odgovoriti sa sigurnošću, morat ćete pitati u gradskoj upravi. No, u slučaju da gubite pravo u Čakovcu steći ćete ga u Zagrebu, koji isto tako daruje svoje novorođene. No, bilo bi logično da se pomoć dodjeljuje prema mjestu stanovanja, a ne rođenja.

Želimo vam lijepo i zdravo djetešce.

Povratak na vrh

Pod pretpostavkom da je sa trudnoćom sve uredu, imam li pravo tražiti da rodim carskim rezom ili za njega ipak moraju postojati određene indikacije?Hvala!

Nemate pravo. U Hrvatskoj je maternalna skrb plaćena svakoj ženi i ne primjenjuje se bezrazložni carski rez (što višestruko poskupljuje porod; samo izvođenje carskog reza kao i povećane mogućnosti za komplikacije u odnosu na vaginalni porod).
Za carski rez potrebna je medicinska indikacija.

Povratak na vrh

koliko žena treba biti otvorenado poroda???koliko normalni porod traje??hvala unaprijed!HITNO!!!!!

Ušće maternice otvori se potpuno (10 cm) kako bi se glavica mogla spustiti kroz rodnicu do međice.

Normalni porod kod prvorotke prirodno traje do 11 sati a kod višerotke do 6 sati, no to je samo prosjek i vrlo je individualno.

Povratak na vrh

Zeljela bih roditi na stolčiću u Varaždinu. Treba li se i koliko prije poroda javiti u bolnicu i kome se obratiti? Termin mi je 8.11., iz Čakovca sam.

Nije nikakav problem dobiti porod na stolčiću u Varaždinu. Ne treba se posebno javljati. Ako je u porodu sve u redu i ako žena želi porod na stolčiću, ona će ga i dobiti. Nekim ženama, bez obzira na želju da imaju porod na stolčiću, taj položaj u porodu ne odgovara pa se porađaju onako kako im je u tom času najudobnije.

Možda bi bilo najbolje nazvati rađaonu u Varaždinu i dogovoriti sve detalje.

Tel: 042 393 108, Erika Spirić, primalja

Povratak na vrh

Poštovani, da li je moguć porod na stolčiću, s obzirom da imam cistu na jajniku (5 x 6 cm)? Napominjem da je po svemu drugome trudnoća uredna. Hvala na odgovoru.

Poštovana gđo Sanja,

prema onome što ste naveli, nema nikakve zapreke za porod na stolčiću, jer ste zdrava trudnica s urednom trudnoćom. Jednostavna cista na jajniku obično nimalo ne ometa prirodni porođaj.

Povratak na vrh

Da li je moguce zatraziti i dobiti mogucnost da porod posteljice protekne sto prirodnije tj.bez one injekcije (u riječkom rodilištu) i zanima me zasto se koristi kateter (čini mi se prije poroda posteljice) i da li je moguce odbiti stavljanje katetera?

Zatražiti možete šta god hoćete. Nitko Vam ne može ništa dati, prepisati i učiniti ako Vi to ne želite.

Ukoliko ste se dobro educirala i znate zašto neke stavri želite ili ne, razgovarajte o tome s osobljem rodilišta kad dođete roditi.

Sve je moguće...

Sretno.

Povratak na vrh

Zasto se primalje ne bore vise za prava trudnica,za novije modernije i lakse porode? Jesu li doktori za vas tocka..... Razgovarajte s njima ,ne dozvolite da budete programirane i da radite po zapovijedima.

Primalje posljednjih godina puno rade na napretku i statusu primaljstva u Hrvatskoj. Imamo sustav zdravstvene zaštite koji je dosad gotovo potpuno ignorirao našu struku, no to se mijenja i još će se puno toga promijeniti ulaskom u EU.

Zasad smo zadovoljne jer se otvorio studij primaljstva u Rijeci, a još ove godine trebao bi biti donesen Zakon o primaljstvu. Takav zakon bi nam omogućio kompetencije prave primalje.

Povratak na vrh

Da li je moguće da ženu prođu trudovi tj. da tijekom poroda ne osjeti podražaj kada je potrebno stisnuti da dijete izađe? Ja sam rodila dijete na zadak i tlak mi je bio 80/50, i ništa nisam osjećala.

Dva su razloga za ovo što vam se dogodilo tijekom poroda:
 1. Zadak je mekana čest i zbog toga je nagon na tiskanje slabiji nego kad vodi glavica koja je tvrda i kod izgona izaziva puno snažniji podražaj na tiskanje.
 2. Pad krvnog tlaka je uobičajen kod duljeg ležanja na leđima; ako se dijete rađa tako da rodilja leži na leđima, i to potraje kroz više trudova (dulje vrijeme), maternica (koja je teška zbog svoje veličine) napravi pritisak na velike krvne žile; posljedično nastaje slabiji protok krvi kroz te iste žile i dolazi do pada krvnog tlaka. Položaj na leđima (obično potreban kod zatka)također umanjuje i nagon za tiskanjem, dok uspravan položaj tijela pojačava osjećaj pritiska i nagona za tiskanjem, a i trudovi su u ovom položaju puno jači.

Povratak na vrh

Molim Vas, može li med.sestra sa položenim stručnim ispitom za med.sestre,te položenom razlikom predmeta srednje primaljske škole bez stručnog ispita za primalje obavljati poslove primalje u rađaonici.

Prema zakonu trebali biste imati položen stručni ispit za primalju, no pitanje morate svakako uputiti Hrvatskoj komori medicinskih sestara.

Dužnost je i Vašeg poslodavca poznavati i poštovati zakone.

Povratak na vrh

Trebam rodit za 1.5mj zanima me dali se treba narucit za porod u vodi ,kako ide postupak i koliko se placa porod u Rijeci,dali moram bit skroz razodijevena ili mogu imat gornji dio kupaceg,i sta mi je sve potrebno za takav porod.Zahvaljujem

Najbolje bi bilo da se naručite kod primalje Silvane na razgovor (051 658 214/215) ili je kontaktirate telefonom.

Porod u vodi se ne plača posebno i možete imati gornji dio kupačeg ako to želite.

Povratak na vrh

kako mogu znat da imam trudove da je vrijeme za rodit jer nekad se zna prenijet nekad uranit kakvi su "simptoni"za prepoznat trudove?Dali treba odmah krenut u bolnicu kad se osjete trudovi

To je jako subjektivno i ovisi o mnogim faktorima. Najbolje bi bilo da i o tome porazgovarate sa Silvanom.

Povratak na vrh

kako izgleda porod dali se prije cisti,brije ili to sve sam moras prije poroda znate na sta mislim stolica,mokraca...dali se beba prije opere prije nego se da majci u narjucje

Klistir je obvezatan prije poroda u vodi, brijanje možete i sama obaviti (ne treba brijati cijelo spolovilo).

Ukoliko se radi o porodu u vodi, beba je već oprana i odmah iz vode se stavlja majci na prsa. Prvi kontakt je puno važniji od prvog kupanja.

Povratak na vrh

ako u odgoju djeteta sudjeluju osim roditelja i drugi članovi.......je li moguće da se djete veže za nekoga više nego za majku

Ovo pitanje trebalo bi zapravo uputiti psihologu, a ne primalji, no možemo probati pomoći savjetom.
Znamo da se dijete (za normalni psihološki razvoj) tijekom prve godine života mora imati priliku vezati za jednu te istu osobu. To je obično majka, ali može biti pomajka, skrbnik i sl., no to je osoba koja je najviše s djetetom i ispunjava sve njegove potrebe: za hranom, ljubavlju, sigurnošću, dodirom.
Vi niste napisali koliko je dijete staro. Moguće je da nekoga "više voli" od majke ako je kroz prvu godinu života majka bila odsutna većinu vremena.
Potražite savjet psihologa ukoliko procijenite da je potrebno.

Povratak na vrh

Poštovani!

Preporučamo knjigu dr Marsdena Wagnera "Pripremite se za porođaj", izdavačke kuće "Ostvarenje". Knjigu možete kupiti preko Interneta i bit će vam dostavljena poštom; http://razvojdjece.crolink.net a košta oko 130 kn.

Povratak na vrh

Molila bih vas da mi pojasnite sto je to tocno epiduralna?cula sam za to ali me nije zanomalo do sada a sada sam u 9 mjesecu i kako mi se termin blizi sve me je vise strah sto preporucate?HVALA!!!

Epiduralna analgezija je način obezboljavanja porođaja, a provode ju specijalisti anesteziolozi. Ulaskom igle u epiduralni prostor kralješnice omogućava se injiciranje lijeka koji uzrokuje nestanak osjeta od struka naniže, te žena trudove više ne osjeća. Kao i svaki zahvat ili postupak u medicini, ima svoje dobre i loše strane.

Preporučamo vam da se iscrpno informirate o epiduralnoj ako je razmatrate kao mogućnost u svom porođaju. Preporučamo članke Marsdena Wagnera na našim stranicama, o tehnologiji u porođaju.

Postoje i mnogi drugi tekstovi na drugim portalima. Na kraju, obavezan je razgovor s anesteziologom koji će primjeniti epiduralnu analgeziju na vama.

Povratak na vrh

dali u Hrvatskoj postoji mogučnost porodakodkuće uz primalju?

Nažalost ne. Na ovo pitanje smo već više puta odgovarali pa vas molimo da pregledate rubriku "Pitanja i odgovori", tamo ćete naći opširnije informacije i objašnjenja.

Povratak na vrh

primalja sam sa položenim stručnim ispitom nakon 12mj 2004g.,zanima me gdje i kako se može nabaviti odobrenje za samostalni rad.HVALA..

Primalja sa srednjom stručnom spremom ne može dobiti takvo odobrenje.

Povratak na vrh

Zanima da li u bjelovarskoj bolnici pri porodu može prisustovati otac djeteta?

Nažalost, sasvim svježe provjereno, bjelovarsko rodilište još uvijek ne dopušta prisustvo partnera ili bliske osobe kod porođaja.

Povratak na vrh

kakvo je pravo majki nakon trećeg djeteta?

Ostvarivanje prava na rodiljni dopust prema izmijenjenim propisima

U Narodnim novinama broj 30, od 9. ožujka 2004. godine, objavljene su izmjene propisa kojima je regulirano pitanje ostvarivanja prava na rodiljni dopust te prava na novčanu naknadu za vrijeme korištenja istog.

Radi se o:
 1. Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o radu,
 2. Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki, i
 3. Zakonu o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Uz navedeno, u Narodnim novinama broj 31, od 10. ožujka 2004. godine, objavljen je Zakon o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2004. godinu, kojim su propisani iznosi naknada za rodiljni dopust.
   
1. Početak primjene izmijenjenih propisa
Sve promjene izvršene u navedenim propisima, kao i iznosi novčanih naknada propisani člankom 19. Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2004. godinu, počinju se primjenjivati od 1. srpnja 2004. godine.

2. Rodiljni dopust do godine, odnosno tri godine djetetova života
Izmijenjenim propisima, pravo na rodiljni dopust u propisanom trajanju, utvrđeno je istovjetno za sve korisnike toga prava, bez obzira radi li se o majci u radnom odnosu, majci koja obavlja samostalnu djelatnost ili nezaposlenoj majci.
Navedeno znači da i nezaposlena majka ostvaruje pravo na rodiljni do prve, odnosno, za slučaj rođenja blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, do treće godine djetetova života.

3. Tko ima pravo na trogodišnji rodiljni dopust
Pravo na rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života može se ostvariti u slučaju rođenja blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta.
Pravo na trogodišnji rodiljni dopust može ostvariti:
 • majka djeteta (radnica, obrtnica, majka koja obavlja profesionalnu djelatnost, poljoprivrednica),
 • otac djeteta (radnik, obrtnik, otac koji obavlja profesionalnu djelatnost, poljoprivrednik), ako se nakon proteka obveznog rodiljnog dopusta roditelji tako dogovore,
 • nezaposlena majka, u slučaju rođenja blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta.
Radi ostvarivanja navedenog prava, potrebno je podnijeti zahtjev područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nadležnom prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.

Navedeno pravo mogu ostvariti:   
 • majka, odnosno otac djeteta koji su već u korištenju rodiljnog dopusta,
 • oni kojima je pravo na rodiljni dopust prestalo, pod uvjetom da im do 1. srpnja 2004. godine dijete nije navršilo treću godinu života.
4. Skraćeno radno vrijeme do navršene treće godine djetetova života
Člankom 2. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu izmijenjen je članak 59. stavak 1. na način da se ponovno uvodi pravo na skraćeno radno vrijeme s polovicom punog radnog vremena do treće godine djetetova života.
Posebno napominjemo da se navedenim pravom mogu koristiti samo one osobe koje imaju status radnika, budući da Zakonom o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki takvo pravo nije utvrđeno.

5. Novčana naknada za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta
Prema članku 19. Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2004. godinu, naknada plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta, posvojiteljskog dopusta, te skraćenog radnog vremena, iznosi za puno radno vrijeme:
 • od šestog mjeseca do prve godine djetetova života - od 1.600,00 kuna do najviše 2.500,00 kuna, ovisno o visini naknade plaće koja je korisniku naknade utvrđena u skladu s člankom 37. Zakona o zdravstvenom osiguranju,
 • od prve do treće godine života djeteta - 1.600,00 kn.
Nezaposlene majke, majke na redovnom školovanju, majke korisnice mirovine, odnosno majke korisnice invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ostvaruju pravo na naknadu plaće za svo vrijeme korištenja rodiljnog dopusta u iznosu od 1.600,00 kuna.

Povratak na vrh

što je sa visokom primaljskom školom u Rijeci?

Jesenas je održan prijamni ispit, a nastava je trebala započeti nakon dobivanja dopusnice za studij primaljstva. Više možete saznati direktno na Medicinskom fakultetu u Rijeci ili na njihovim web stranicama.

Povratak na vrh

da li je sestra- primalja s višom primaljskom školom kvalificiranija za rad na ginekološko porođajnom odjelu od više sestre općeg smjera

Da, jer primalje imaju puno opširniju edukaciju od sestara općeg smjera iz slijedećih predmeta: ginekologija, porodništvo, neonatologija, zdravstvena njega trudnice, rodilje i babinjače, zdravstvena njega ginekološke bolesnice te zdravstvena njega novorođenčeta.

Povratak na vrh

molim vas za informacijukoja struka obavlja carski rez?kirurg ili ginekolog?

Specijalista ginekologije i porodništva.

Povratak na vrh

Možete li mi reći da li se u Zadru može roditi na stolčiću?I koje preduvjete mora ispunjavati trudnica da bi se moglo roditi na taj način (jesu li potrebni posebni pregledi, potvrde?)Hvala

U Zadru se može roditi na stolčiću bez posebne najave i dodatnih pregleda, međutim bilo bi dobro da kontaktirate sr. Lidiju u zadarsko rodilište, te da dogovoriti obilazak rodilišta (obilasci se organiziraju svaki petak) ili tečaj za trudnice.

Povratak na vrh

Da li primalja može raditi u pedijatrijskoj ambulanti

Prema sistematizaciji, u pedijatrijskoj ambulanti trebala bi raditi medicinska sestra, a ne primalja.

Povratak na vrh

zavrsavam visu primaljsku skolu kombinirane medicine u izraelu. ovdje mogu raditi privatno ili kao zaposlena u bolnici. kakve su mi sanse u hrvatskoj za posao?

U Hrvatskoj primalje rade u bolnicama i ambulantama domova zdravlja i imaju srednju stručnu spremu. Ne možemo odgovoriti detaljnije na vaše pitanje, jer ne poznajemo pojam "primaljske škole kombinirane medicine", a također i zbog toga što je Hrvatska udruga primalja neprofitna udruga koja se bavi promicanjem primaljstva te ne možemo procjeniti niti odrediti kakve netko ima "šanse za posao".

Povratak na vrh

KADA ĆE SE OTVORITI VIŠA PRIMALJSKA?

Više škole kao takve više ne postoje, pa tako ni Viša primaljska, tako da je odgovor na Vaše pitanje - nikad.

No, nadamo se da će se vrlo skoro otvoriti trogodišnji studij primaljstva, što ćemo sigurno objaviti na web stranici Udruge - čim se dogodi.

Idealno bi bilo već ove godine, ali nemamo pouzdanih informacija.

Povratak na vrh

kako medicinska sestra - primalja može dobiti licencu za samostalan rad

Kontaktirajte Hrvatsku komoru medicinskih sestara, www.hkms.hr , Udruga nažalost nema nikakve veze s izdavanjem licencija.

Povratak na vrh

Da li imate kakvih iskustava s slučajem proširenja ušća pupkovine (naime jedne žile) na strani djeteta. Hvala!

Na žalost nemamo iskustava s proširenom pupkovinom i takvo pitanje zapravo i nije u našoj domeni te bi trebalo čuti mišljenje liječnika. Vjerovatno se radi o ultrazvučnom nalazu i takva promjena ne mora biti vidljiva golim okom nakon poroda djeteta.
Obzirom da krvne žile pupkovine imaju funkciju samo tijekom trudnoće, ako je stanje djeteta u matenici dobro i trudnoća do kraja protekne uredno, nakon poroda više ne bi smjelo biti nikakvih problema.

Povratak na vrh

Molim vas odgovorite mi zašto se u Komoru nemogu učlaniti primalje koje su stekle zvanje primalje i položile stručni ispit nakon 16.prosinca 2004.godine?

Nažalost, Vaše je pitanje upućeno na krivu adresu. Za sve informacije oko članstva u komori potražite podatke i kontakt na stranici Hrvatske komore medicinskih sestara www.hkms.hr

Povratak na vrh

osam tjedana poslije poroda ja imam krvarenje dal' je to opasno i koliko traje krvarenje poslije poroda.

Žena normalno krvari do 40 dana poslije porođaja, tj. 6 tjedana. Takav iscjedak nazivamo "lohija", a kreće se od svježe krvavog netom poslije porođaja, preko tamno-crvenog i smeđeg pa do blijedo-žućkastog, odnosno bijelog iscjetka. 40 dana nakon porođaja babinje završava i tad obično više nema nikakvog vaginalnog iscjetka.
Javite se liječniku na pregled ukoliko i nakon 40. dana krvarite.

Ukoliko je krvarenje (iscjedak) sasvim prestalo, a onda se opet pojavilo, postoji mogućnost da je došla menstruacija.

Svaka žena bi trebala obaviti kontrolni ginekološki pregled po isteku razdoblja babinja, bez obzira osjeća li tegobe ili ne.

Povratak na vrh

Da li je za porođaj na stolčiću u KBC Rijeka potrebno napraviti iste pretrage kao i za porođaj u vodi?

Za porođaj na stolčiću nije potrebno napraviti nikakve dodatne nalaze.

Povratak na vrh

Hoće li se uskoro (dogodine) otvoriti i redovan studij za primalje?

Udruga za sada nema informaciju o otvaranju redovnog studija za primalje, bar ne u akademskoj godini 2007/08.

Svaku novu informaciju objavit ćemo na našoj web stranici.

Povratak na vrh

Konkretno, postoji li negdje primalja s iskustvom u mirovini ili ona koja nije vezana strukovnim ugovorima koja bi bila spremna pomoći pri porodu doma? Inače, preostaje roditi bez primalje i lijecnika. Rodilišta još nisu spremna za 'ljudski' porod.

Razumijemo sve parove koji tako silno žele planirani porod u vlastitom domu. Znamo da ponekad dolaze primalje izvana (Italija, Austrija), ali nemamo saznanja da bi neka "naša" primalja to učinila.

Nažalost, u Hrvatskoj će proći još neko vrijeme dok konačno ne budemo spremni za "ljudski" porođaj.

Povratak na vrh

Koji je postupak za porod kod kuće, tj. gdke doći do babice i treba li ispuniti kakvu izjavu?

Naš sustav zdravstvene zaštite ne predviđa planirani porođaj kod kuće, iako se pokazalo da je on bar jednako siguran kao bolnički porođaj. Žene koje u Hrvatskoj rađaju kod kuće obično angažiraju primalju iz Austrije, Italije i sl., bilo je par slučajeva. Ni Zakon, bar za sada, ne predviđa da mi, profesionalni djelatnici, pomažemo kod planiranog porođaja u kući. Zbog toga ćete vrlo teško naći liječnika ili primalju koji bi bili uz vas. Postoji dosta neodređena zakonska regulacija porođaja u kući i to citiramo:

Citat:

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI
2779
Na temelju članka 14. stavka 3. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (»Narodne novine« broj 85/06. i 105/06.), na prijedlog Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnih komora, ministar zdravstva i socijalne skrbi donosi

PLAN I PROGRAM
MJERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA….
….
1.2.1.14. Ostale preventivne mjere
Pregled novorođenčeta neposredno poslije poroda kod kuće.
U 1. i 5. minuti određivanje Apgar vrijednosti, ocjena općeg stanja novorođenčeta, procjena zrelosti, mjerenje porodne težine i duljine, opsega glave, uočavanje vidljivih kongenitalnih anomalija, oštećenja pri porodu i drugih smetnji.
Za novorođenčad rođenu kod kuće – cijepljenje protiv tuberkuloze, skrining fenilketonurije, hipotireoze, probir na oštećenje sluha u najbližoj audiološkoj ustanovi.
Za novorođenčad rođenu kod kuće do mjesec dana života – cijepljenje protiv tuberkuloze, uzimanje kapilarne krvi na filtar papir i upućivanje u laboratorij za otkrivanje prirođenih metaboličkih bolesti na probu inhibicije za skrining fenilketonurije (Guthrie test) te uzimanje kapilarne krvi na filtar papir i upućivanje u odgovarajući laboratorij za pregled TSH testom za skrining kongenitalne hipotireoze.
Izvršitelji: izabrani tim primarne zdravstvene zaštite.
……
……
1.5.2.2. Partalna skrb

1.5.2.2.1. Stručna pomoć pri porodu u kući i prijevozu do rodilišta
Pomoć doktora i primalje pri porodu u kući i pri prijevozu do rodilišta.
Izvršitelji: tim zdravstvene zaštite žena u suradnji s drugim djelatnostima primarne zdravstvene zaštite.

1.5.2.3. Postpartalna skrb

1.5.2.3.1. Kontrolni pregled babinjače
U stanu babinjače nakon poroda kod kuće te obvezno 6 tjedana nakon poroda.
Izvršitelji: tim zdravstvene zaštite žena, nakon poroda kod kuće u suradnji s patronažnom djelatnošću, a 6 tjedana nakon poroda u ordinaciji zdravstvene zaštite žena u suradnji s patronažnom djelatnošću.

1.5.2.3.2. Promicanje zdravlja i zdravstveno prosvjećivanje babinjače
Upute o osobnoj higijeni nakon poroda i higijeni novorođenčeta, tehnici dojenja, prevenciji ragada i mastitisa:
– putem individualnih savjeta,
– korištenjem tiskanih zdravstveno-odgojnih materijala.
Izvršitelji: izabrani tim zdravstvene zaštite žena, patronažna djelatnost, a u zdravstvenom prosvjećivanju sudionici su i druge djelatnosti primarne zdravstvene zaštite te zavodi za javno zdravstvo i druge djelatnosti.

Ovaj Zakon ne odnosi se samo na hitni kućni porod (uopće se ne referira na slučajnost) i ne regulira namjerni planirani porod kod kuće, pa kao takav nije kažnjivo djelo. Međutim...

Povratak na vrh

Sto je sve od pretraga potrebno napraviti za porod u vodi. Da li je wassermanova reakcija ono sto oznacavaju sa VDRL? zasto je tako tesko napraviti sve te pretrage jer ginekolozi ne preporucaju takav nacin poroda i uputnice cuvaju kao suho zlato?

 Za porod u vodi potrebne su određene pretrage: krvna grupa, krvna slika, VDRL, HIV, Hepatitis B i C, cervikalni bris i bris na klamidiju. Svi nalazi moraju biti negativni i s njima morate doći na ginekološku kontrolu u Rijeku oko 37 tjedna trudnoće (Poliklinika – treba uputnica, ne treba najava).

VDRL i Wassermanova reakcija su pretrage kojima se određuje uzročnik sifilisa i obje su prihvatljive.

Teško je promjeniti konzervativne stavove i razmišljanja, ali treba biti uporan i sigurno ćete doći do cilja.

Povratak na vrh

Zanima me zasto se u svim novinama govori kako nema dovoljno med.skolovanih osoba jer idu u inozemstvo ili rade druge poslove jer bjeze od posla medicine, a kad se vas trazi za pomoc u vezi staziranja ili posla sami govorite da idemo u inozemstvo?

Ovo je pitanje upućeno na krivu adresu.

Ni jedna udruga, pa ni mi, sigurno ne preporuča ljudima da idu raditi u inozemstvo. Povremeno moramo dati informaciju o studiju primaljstva koji u Hrvatskoj ne postoji i tada damo na znanje da je nabliži takav studij u Sloveniji.

Prema našim saznanjima, ima dovoljno školovanih ljudi za rad u medicini, no zdravstvene ustanove zapošljavaju vrlo malo ljudi. Ni na to udruge nemaju utjecaja.

Povratak na vrh

Kada će primalje dobiti licencu za rad, te što će biti s našim školovanjem

Za licencu morate pitati u Komori, www.hkms.hr. Na našim stranicama možete pratiti sve što se događa oko školovanja primalja i/ili neke promjene istog. Postoje inicijative i interes od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi što se tiče osnivanja studija, aktivno surađujemo i primalje će na vrijeme biti informirane o svemu što se događa. To je sve što za sada možemo reći.

Povratak na vrh

kako se što kvalitetnije pripremiti za roditeljstvo? i psihički i fizički?

Imate na raspolaganju puno literature; knjiga, časopisa ("Moje dijete", npr), internetskih stranica od kojih je ona Rodina najveća. Postoje i tečajevi, ali ne u svim bolnicama i domovima zdravlja, pa se morate raspitati. U zdravoj trudnoći potrebno je šetati i vježbati, paziti da imate optimalni prirast u težini što se postiže uravnoteženom prehranom. Što se tiče psihičke pripreme, bit će najuspješnija - i za porod i za roditeljstvo nakon njega - ako u taj ženski veliki "životni zadatak" uđete sretni, opušteni, s optimizmom i u dobroj vjeri.
Želimo vam sretno majčinstvo!

Povratak na vrh

Kako konkretno do prirodnog poroda u Zagrebu?

Na žalost, u Zagrebu žene dođu do prirodnog poroda tako da se bore sa sistemom i rutinskim postupcima, tj. protiv njih. Niti jedno rodilište ne nudi prirodni porod kako to, npr. čini Rijeka.

Povratak na vrh

Zanima me da li primalja može raditi u zubnoj ambulanti i u ambulanti opće medicine, i po kojem je to Zakonu regulirano (Narodne novine?!)?

Primalje mogu raditi samo na ginekološko-porođajnim odjelima i ambulantama.
 
Zapošljavanje medicinskog kadra na adekvatnim radnim mjestima regulira Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je dostupan na Internetu.

Povratak na vrh

maturantica sam medicinske škole smijer med.sestra. razmišljala sam da idem u višu školu za primalje.pa bih vas zamolila da mi kažete gdje se u hrvatskoj to može završiti ili da me barem uputite na neke internet stranice. naprijed zahvaljujem

Na žalost u Hrvatskoj još uvijek ne postoji studij za primalje. Trebao bi uskoro krenuti, ali ne zna se točno kada. Ukoliko ne želite čekati, jedino što vam možemo preporučiti je da potražite mogućnost školovanja u inozemstvu.

Povratak na vrh

Postovani, trazim clanak autora Koscak,D o varikozitetima koji je vjerojatno publiciran u Primaljskom vjesniku 1989 ili 1990 god. Bila bih zahvalna na bilo kojoj informaciji o casopisu iz tog vremena!

Za sada nemamo pozitivan odgovor, u slučaju da bilo što saznamo o časopisima iz tog vremena, objaviti ćemo na našim stranicama.

Zahvaljujemo na interesu, ali nam je žao što za sada ne možemo pomoći.

Povratak na vrh

ZANIMLJIVOSTI

Mala enciklopedija znanja: edukativne radionice za trudnice pod vodstvom educiranih hrvatskih primalja...

više...

Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja ima svoje službene internet stranice: www.komora-primalja.hr...

više...

Zakon o primaljstvu

Pogledajte cijeli Zakon o primaljstvu! Izglasan 03.10.2008.

više...

European Association of Midwives (EMA)

Članovi smo European Association of Midwives (EMA)

više...

International Confederation of Midwives

Članovi smo International Confederation of Midwives

više...

NEWSLETTER

Izrada: Webstudio