PRIJAVA KORISNIKA

Korisničko ime (email):
 
Lozinka  
 
   

zaboravili ste lozinku?

PRETRAŽIVAČ

Tražilica:  
   

Home > Novosti

Članak povodom dana primaljstva - odnos primalja i rodilja

Članak povodom dana primaljstva - odnos primalja i rodilja

Porođaj može biti iskustvo koje će osnažiti ženu. Osjećaj zadovoljstva i velikog postignuća javlja se odmah nakon djetetova rođenja, osobito ako žena zna da je svojim vlastitim snagama, urođenim sposobnostima svojega tijela, donijela djetešce na svijet. Dio nagrade kod porođaja jest samootkrivanje koje proizlazi iz spoznavanja osnovnih instinkata i spontanih potreba svake žene koja rađa. Žensko je tijelo građeno za rađanje, a spoznaja o toj istini duboko mijenja duhovnu dimenziju našeg života. Promatrati i pomagati u tom intimnom trenutku u životu žene i njezine obitelji posebna je povlastica primalja.

Uloga primalja

Primalja nije liječnik ni medicinska sestra. Iz samog se naziva jasno vidi da je to osoba koja prihvati ("primi") novorođenče na porođaju, a u narodu je zovu i babica. Primalja je uz ženu pri porođaju, a trebala bi biti uz nju i tijekom cijele trudnoće i babinja. Ona ostvaruje partnerski odnos sa ženom/parom, pruža informacije i time pomaže klijentima u ostvarivanju prava na izbor. Primalja je osoba koja treba prenijeti znanje, savjete, ljubav, poštovanje i poticaj; ona je nazočna najljepšemu i najmoćnijem događaju kojim je priroda obdarila čovjeka. Nažalost, zvanje primalje u našoj se zemlji ne cijeni dovoljno. U razvijenim zemljama EU-a primalja je prva osoba kojoj se žena obraća kad posumnja da je trudna, osoba koja će njezinu trudnoću pratiti, biti uz nju za vrijeme porođaja, ali i skrbiti se za nju i dijete nakon porođaja. Primalje u Hrvatskoj žele i nastoje dovesti do promjena u zastarjelim zakonima u kojima je porođaj sveden na visokorizični medicinski zahvat.

Što očekivati u budućnosti?

Idealno bi bilo kada bi svaka trudnica mogla upoznati svoju primalju još u trudnoći, no u našem zdravstvenom sustavu to najčešće nije moguće. Zato je važno da čim žena dođe u rađaonicu, upozna svoju primalju. Ona će biti spona između vas i ostalih zdravstvenih djelatnika u rađaonici. Recite joj svoje želje i strahove. Primalja će znati kako vam pomoći i savjetovati vas. Svaka bi žena trebala imati mogućnost izbora i ne bi se trebala osjećati kao "broj" u sustavu. Jedan od osnovnih ciljeva u primaljskoj praksi jest "održati porođaj normalnim". Primalje se u razvijenim europskim zemljama skrbe za zdravu trudnoću, porođaj i novorođenče, a ako nastanu komplikacije, primalja pomaže kao dio zdravstvenog tima. Naš zdravstveni
sustav ne poznaje takav oblik skrbi za žene, te bi to trebala biti velika promjena koja će se ostvariti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Žene će moći izabrati primalju kao osobu koja će ih pratiti na tom putu tijekom trudnoće i babinja. U Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova našla se i mjera 6.3.2.: "Izradit će se sveobuhvatan program humanizacije rađanja, koji će uključiti izradu i prihvaćanje smjernica za prirodan porođaj, promociju fi ziološkog porođaja te edukaciju žena i zdravstvenih radnika o pravima pacijenta radi većeg sudjelovanja žena u odlučivanju o porođaju." Iako je rok provedbe 2007. godina, ta mjera još nije provedena u djelo, ali predstavlja ono što primalje žele za sve žene u Hrvatskoj.

Radionice za buduće roditelje

U sklopu Nacionalne kampanje za promociju prirodnih pristupa u trudnoći i porođaju koju su pokrenule primalje održavaju se radionice "Mala enciklopedija znanja: sve što ste oduvijek željeli znati o porodu, a niste imali priliku pitati", kao potpora trudnicama i njihovim partnerima, te ženama koje imaju problema pri dojenju (tel.: 01/5494688 ili e-mail adresa: tajnica@komora-primalja.hr).

U povodu Svjetskoga dana primaljstva (5. svibnja) ponovno želimo objaviti ono što smatramo osnovnim ljudskim pravima svake zdrave žene:

 • skrb visokoškolovane primalje
 • kontinuirana primaljska skrb u trudnoći, porođaju i babinju
 • kvalitetna edukacija o pripremi za porođaj i majčinstvo
 • standard primaljske skrbi u porođaju: "jedna žena = jedna primalja"
 • humani, individualni i holistički pristup u rodilištima
 • odlučivanje o svojem porođaju i partnerski odnos s osobljem
 • neometan porođaj bez upletanja, prirodna tijeka, ako je to porođaj koji je žena odabrala
 • očuvanje privatnosti, intime i samopoštovanja tijekom porođaja i boravka u rodilištu
 • jednosatni neprekinuti koža-na-kožu kontakt sa svojom bebom nakon porođaja
 • 24-satni rooming-in smještaj u rodilištu
 • potpora za dojenje koju pruža kvalitetno educirano osoblje, tijekom cijelog razdoblja babinja (40 dana od porođaja), a ako je potrebno, i poslije.

Primalje su profesionalne osobe koje svoj rad posvećuju ženama, no također su i majke. Želimo poboljšati primaljstvo kako bi se dostigla željena razina skrbi za sve žene. No, najviše želimo zadovoljne majke koje će u sjećanju nositi dragu uspomenu na porođaj. MD

Odnos primalja i rodilja.pdf

Barbara Finderle, primalja
Iva Podhorsky Štorek, primalja
Marijana Ivančić, primalja

izvor: "Moje dijete"

28.4.2010.

ZANIMLJIVOSTI

Mala enciklopedija znanja: edukativne radionice za trudnice pod vodstvom educiranih hrvatskih primalja...

više...

Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja ima svoje službene internet stranice: www.komora-primalja.hr...

više...

Zakon o primaljstvu

Pogledajte cijeli Zakon o primaljstvu! Izglasan 03.10.2008.

više...

European Association of Midwives (EMA)

Članovi smo European Association of Midwives (EMA)

više...

International Confederation of Midwives

Članovi smo International Confederation of Midwives

više...

NEWSLETTER

Izrada: Webstudio