PRIJAVA KORISNIKA

Korisničko ime (email):
 
Lozinka  
 
   

zaboravili ste lozinku?

PRETRAŽIVAČ

Tražilica:  
   

Home > Novosti

Primalja dobitnica prestižne nagrade

Primalja dobitnica prestižne nagrade

S osobitim ponosom objavljujemo da je ''majka primaljstva'' Ina May Gaskin jedna od laureata prestižne nagrade ''The right livelihood award'' (http://www.rightlivelihood.org/inamay_gaskin.html ), koja se dodjeljuje za iznimnu viziju i doprinos našem planetu i ljudima. Žiri je prepoznao njezin cjeloživotni rad u promicanju i zastupanju sigurnih metoda porođaja koje su usmjerene na ženu kao najboljih za fizičko i mentalno zdravlje majki i djece.

Ina May Gaskin primalja je koja se bori da se porođaj vrati ženama, da se nešto što je tisućljećima bilo prirodno iščupa iz ralja tehnike i lijekova. Ona je odvjetnica svim primaljama i svim ženama. U Americi je poznata kao pionirka primaljstva, struke koja je u toj zemlji skoro izumrla zbog vodećih opstetričara koji su zaključili da primalje više nisu potrebne jer su medikalizirani porođaji i visoke stope carskih rezova bolji za profit bolnica, osiguravajućih kuća i farmaceutske industrije.

Posljednjih godina vodi projekt "The Safe Motherhood Quilt Project"
(
http://www.rememberthemothers.net/), kojim upozorava na činjenicu da je smrtnost majki u Americi u porastu i kako se ta činjenica prešućuje nepostojanjem zakona koji propisuje pravilno prijavljivanje i klasifikaciju smrti žena koje su umrle prije, za vrijeme i nakon porođaja. Naime sve žene koje su umrle u bolnicama od uzroka povezanih s porođajem američki zdravstveni sustav ne prijavljuje kao smrti nastale zbog loše skrbi za žene, osobito nakon porođaja, već kao smrti nepoznatog uzroka.

U današnjoj Hrvatskoj, koja se trudi biti dio Europe, događa se omalovažavanje primalja tako što im se onemogućuje adekvatno školovanje, samostalan rad i priznavanje struke. Događa se i omalovažavanje i diskriminacija žena koje se usude roditi kod kuće jer je takav porođaj zakonom nije reguliran, pri čemu se krši jedno od ljudskih prava – pravo na izbor mjesta za porođaj. A sve zbog nedostatka volje da se taj dio hrvatskog zdravstva uredi po uzoru na praksu u većini europskih zemalja. Ne možemo se ne zapitati zašto hrvatske primalje imaju Zakon o primaljstvu koji se ne provodi, zašto su gurnute na marginu zbog nepriznavanja kompetencija, zašto im je država zla maćeha koja ih uporno odbija u nastojanjima da čine dobro za zdravlje majki i djece? Pitanja su to na koja od nadležnih institucija, kao i inače, vjerojatno nećemo dobiti odgovor.

Zbog svega toga ova nagrada dodijeljena Ini May, primalji, izvanrednoj ženi i borcu za prava majki i djece, a za koju dobitnike bira Švedski parlament, daje nam snage da ustrajemo u traženju prava za žene i sve hrvatske primalje.

Hrvatska udruga primalja

20.10.2011.

ZANIMLJIVOSTI

Mala enciklopedija znanja: edukativne radionice za trudnice pod vodstvom educiranih hrvatskih primalja...

više...

Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja ima svoje službene internet stranice: www.komora-primalja.hr...

više...

Zakon o primaljstvu

Pogledajte cijeli Zakon o primaljstvu! Izglasan 03.10.2008.

više...

European Association of Midwives (EMA)

Članovi smo European Association of Midwives (EMA)

više...

International Confederation of Midwives

Članovi smo International Confederation of Midwives

više...

NEWSLETTER

Izrada: Webstudio