PRIJAVA KORISNIKA

Korisničko ime (email):
 
Lozinka  
 
   

zaboravili ste lozinku?

PRETRAŽIVAČ

Tražilica:  
   

Home > Novosti

Korak unatrag - Porođaj kod kuće

Korak unatrag - Porođaj kod kuće

Ne možemo ne osvrnuti se na novinske napise koji su se pojavili ovih dana, a odnose se na žene koje su odlučile svoje dijete na svijet donijeti u svom domu, kod kuće. Za osudu je ono što proživljavaju majke koje su rodile kod kuće; i to samo zbog toga što zakonodavac nije u stanju regulirati nešto što je u EU već odavno regulirano te spada u osnovna ljudska prava.

Iako Hrvatska ima Zakon o primaljstvu u kojem stoji da primalja može obavljati privatnu praksu ukoliko je stekla valjano obrazovanje i ima odobrenje za samostalni rad, takve primalje u Hrvatskoj ne postoje. Dok zakonodavac ne izregulira privatnu praksu za primalje, tako će i ostati.

Hrvatska udruga primalja već je godinama svjesna činjenice da će se svijest žena o trudnoći i porođaju promijeniti. Na našu radost svjedoci smo da se to počelo događati. Žene više ne žele biti bolnički broj i objekt kojeg se porađa, žele humani i individualni pristup i kvalitetnu skrb mnogo više od vrhunske tehnologije. Jer, trudnoća nije bolest i trudnice nisu bolesnice, a porođaj ne treba liječenje. To je polazna točka za sve primalje koje rodilju gledaju kao osobu koja na svijet donosi novi život i kao takvu je poštuju, zajedno sa svim njenim pravima kao ljudskog bića i osobitostima koje kao žena ima. Mnogi se pozivaju na nizak perinatalni mortalitet kao dokaz da je bolnički porođaj jedini ispravan izbor, a zanemaruju činjenicu da je u zemljama u kojima je privatna primaljska praksa normalna stvar taj isti postotak jednak ili još manji. Svaka primalja koja ima završeno propisano školovanje i odobrenje za samostalni rad ne bi se trebala razlikovati od bilo koje druge profesije koja obavlja privatnu praksu. Sve to dovodi do zaključka da se ova situacija mogla i može izbjeći kada bi za to postojala volja nadležnih institucija. U protivnom, mogla bi se dogoditi situacija kao i u Mađarskoj koja je tužena Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a tužba se odnosi na zabranu poroda kod kuće. Sud je donio presudu u kojoj stoji da je Republika Mađarska prekršila konvenciju o ljudskim pravima kršeći čl. 8 a koji se odnosi na poštivanje privatnosti i obiteljskog života. Danas je kućni porod u Mađarskoj zakonski reguliran.

Nadamo se da ćemo kao buduća članica EU imati i EU praksu: svaka žena ima pravo birati mjesto svog porođaja (rodilišta pri bolnici, neovisni porodni centri, kuće za rađanje, vlastiti dom itd) te svog skrbnika u trudnoći i porođaju.

Hrvatska udruga primalja smatra kako je najgore rješenje da žene rađaju kod kuće same ili uz primalju iz inozemstva (koja nema dozvolu za rad u Hrvatskoj, ali lako će ju steći nakon ulaska Hrvatske u EU). Umjesto toga potrebno je omogućiti da hrvatske primalje konačno budu priznate kao stručne i osposobljene osobe za nadzor fiziološke trudnoće i porođaja.

12.8.2011.

ZANIMLJIVOSTI

Mala enciklopedija znanja: edukativne radionice za trudnice pod vodstvom educiranih hrvatskih primalja...

više...

Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja ima svoje službene internet stranice: www.komora-primalja.hr...

više...

Zakon o primaljstvu

Pogledajte cijeli Zakon o primaljstvu! Izglasan 03.10.2008.

više...

European Association of Midwives (EMA)

Članovi smo European Association of Midwives (EMA)

više...

International Confederation of Midwives

Članovi smo International Confederation of Midwives

više...

NEWSLETTER

Izrada: Webstudio