PRIJAVA KORISNIKA

Korisničko ime (email):
 
Lozinka  
 
   

zaboravili ste lozinku?

PRETRAŽIVAČ

Tražilica:  
   

Home > Novosti

Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja

Poštovane kolegice!

Zbog velikog broja upita upućenih Udruzi primalja telefonski ili mailom, pokušat ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja:

1. Kada će se otvoriti Hrvatska komora primalja?
Početkom listopada izglasan je Zakon o primaljstvu, koji možete pročitati na web stranicama Udruge primalja. Sukladno Zakonu, u roku od tri mjeseca mora se osnovati organizacijski odbor, koji onda u roku od šest mjeseci mora osnovati Hrvatsku komoru primalja. Trenutačno čekamo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi da organizira sastanak kako bismo mogli početi s radom.

2. Tko su osnivači Hrvatske komore primalja?
Osnivači Hrvatske komore primalja jesu Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatska udruga primalja.

3. Kada ćemo se moći učlaniti u Hrvatsku komoru primalja?
Čim osnujemo Komoru, izradimo Statut, izaberemo predsjednicu, upravni i izvršni odbor te otvorimo žiroračun i registar primalja, moći ćete se učlaniti u Komoru primalja. O svemu ćete biti obaviještene putem web stranice Udruge primalja, a po osnivanju Komore pokrenut ćemo i web stranicu Komore primalja.

4. Tko su primaljski/e asistenti/ce, a tko primalje?
Sukladno Zakonu o primaljstvu te smjernicama i standardima koje od nas zahtijeva EU, osobe sa završenom srednjom stručnom spremom ne mogu se nazivati primaljama. Kako se srednji stručni kadar i Škola za primalje ne bi ugasili, osobe sa srednjom stručnom spremom za primalje postaju primaljske asistentice ili asistenti.
Primaljom se može nazivati samo osoba koja je završila studij primaljstva.

5. Hoćemo li moći i kada završiti dodatnu edukaciju kako bismo od primaljskih asistentica postale primalje?
Sukladno dogovorima u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, svakoj će se osobi prilaziti individualno te će osoba u skladu sa svojim dosadašnjim obrazovanjem i godinama staža dobiti mogućnost polaganja razlike ispita. Ta situacija još nije do kraja regulirana i čim se osnuje Hrvatska komora primalja, počet ćemo s pregovorima jer u takav način doedukacije moraju, osim Ministarstva zdravstva i primaljske komore, biti uključeni i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te predstavnici veleučilišta i sveučilišta koja mogu doeducirati kadar.

6. Primalje dobivaju dopise iz Hrvatske komore medicinskih sestara u kojima piše da više nisu njezine članice. Što će se sada dogoditi s nama?
Sukladno s onim što piše u dopisu koji ste dobili od HKMS-a, obratite se računovodstvu na svom radnome mjestu i zamolite da vam ne skidaju s plaće članarinu za HKMS. Usto imajte na umu da neke od vas plaćaju i Basler osiguranje preko HKMS-a, pa obustavite i to plaćanje.

7. Hoćemo li dobiti povrat dokumenata od HKMS-a?
To pitanje morate postaviti izravno HKMS-u. Do sada (barem koliko mi znamo) dokumenti nisu vraćani.

8. Hoćemo li dobiti povrat novca od HKMS-a?
I na to pitanje odgovor morate potražiti u HKMS-u.

9. Hoće li HKMS "prenijeti" registar u Hrvatsku komoru primalja kako bi nam upis u Hrvatsku komoru primalja bio olakšan?
Zbog velikog broja takvih upita Hrvatska udruga primalja poslala je dopis Komori medicinski sestara i zamolila ih za objašnjenje. Odgovor je bio negativan. Registar se neće prenositi, a vjerojatno ni bodovi. Odgovor HKMS-a u cijelosti ćete moći vidjeti na web stranici Udruge do kraja ovoga tjedna.

Prenosimo vam samo dio njihova odgovora: "HKMS je ustanova s javnim ovlastima i ne razmjenjuje dokumentaciju s udrugama civilnog društva, pa čak i kada je Udruga predviđena kao osnivač buduće Komore, kao što je vaš slučaj. Nadalje, HKMS je prilikom dorade registra i otvaranja opcije za omogućavanje upisa primalja, prikupljanje i obradu podataka te donošenje akata angažirala znatna sredstva koja nužno nadilaze uplaćene članarine od strane primalja, kako bi situacija oko primalja bila pravno valjana."

HKMS, između ostaloga, kaže da su potrošili na primalje više novca od iznosa koji su primalje uplaćivale za članarinu. Ako izračunamo da je u HKMS-u bilo registrirano 1760 primalja, od kojih je svaka u prosjeku plaćala oko 30 kn mjesečno (0,4% od plaće), to mjesečno iznosi 52.800,00 kn, a godišnje 633.600,00 kn. Svaka bi se primalja trebala zapitati što se sve moglo s tim novcem učiniti, jesu li primalje barem dio onoga što su uložile dobile natrag i jesu li obećanja koja je HKMS dao primaljama ispunjena.

10. Što je s primaljama koje rade na poslovima medicinskih sestara?
Sve primalje bit će iščlanjene iz Komore medicinskih sestara, bez obzira na radno mjesto. Ta situacija u ovom trenutku nije do kraja regulirana, međutim svjesni smo činjenice da je to jedan od najvećih problema, pa ga moramo što skorije riješiti. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi također uviđa spomenutu situaciju i pokazalo je velik interes da nađemo rješenje koje će biti najpovoljnije za sve. Činjenica je da su medicinske sestre i primalje dvije odvojene struke, koje ne možemo miješati.

11. Što je s primaljama koje su završile višu školu za medicinske sestre ili su prvostupnice sestrinstva?
Ako ste položile državni ispit za medicinske sestre (u sklopu više škole ili ste prvostupnik/ca sestrinstva), nećete biti isključene iz HKMS-a, moći ćete biti članice obiju Komora i imati dvije licence. No, sukladno radnome mjestu na kojem se nalazite, bit ćete obvezne učlaniti se u određenu komoru.

12. Što je s bodovima koje smo ove i prethodne godine skupljale u HKMS-u?
U HKMS-u su nam rekli da prijenos bodova ovisi isključivo o Komori primalja te da svaka od nas može svoje bodove izlistati preko web stranice HKMS-a i poslati u Komoru primalja.
Prijenos bodova ovisit će o čelnim ljudima Komore primalja i njihovoj odluci. No bodovi koje ste skupljali u prethodnim godinama i edukacije koje ste pohađali nisu adekvatno unesene u registar HKMS-a, pa većina primalja nema realno prikazano bodovanje, što dodatno komplicira situaciju. O odlukama donesenima u Hrvatskoj komori primalja bit ćete pravodobno obaviještene.

Nadamo se da smo barem donekle odgovorili na vaša pitanja, a listu pitanja svakodnevno ćemo nadopunjavati novopristiglima.

Molimo vas da za sva pitanja vezana uz Komoru medicinskih sestara i dopise koje ste od njih dobili, njih i kontaktirate.

Kontaktirati možete i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i tražiti odgovore na svoja pitanja izravno u resornome ministarstvu.

Sva pitanja na koja vam, prema vašemu mišljenju, mi možemo odgovoriti, uputite mailom na info@udrugaprimalja.hr ili na ove telefonske brojeve:

Barbara Finderle, predsjednica HUP-a:  091 545 10 93

Erika Spirić, dopredsjednica HUP-a: 091 517 06 50.

S poštovanjem,

Predsjedništvo Hrvatske udruge primalja

5.11.2008.

ZANIMLJIVOSTI

Mala enciklopedija znanja: edukativne radionice za trudnice pod vodstvom educiranih hrvatskih primalja...

više...

Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja ima svoje službene internet stranice: www.komora-primalja.hr...

više...

Zakon o primaljstvu

Pogledajte cijeli Zakon o primaljstvu! Izglasan 03.10.2008.

više...

European Association of Midwives (EMA)

Članovi smo European Association of Midwives (EMA)

više...

International Confederation of Midwives

Članovi smo International Confederation of Midwives

više...

NEWSLETTER

Izrada: Webstudio