PRIJAVA KORISNIKA

Korisničko ime (email):
 
Lozinka  
 
   

zaboravili ste lozinku?

PRETRAŽIVAČ

Tražilica:  
   

Home > Novosti

6. LIPANJ - MEĐUNARODNI DAN KUĆNOG PORODA

Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na probleme u zakonskim regulativama u zemljama diljem svijeta koje ženama ne dozvoljavaju pravo izbora na kojem mjestu i na koji način će roditi. U Hrvatskoj žene koje odluče roditi u sigurnosti i udobnosti svog doma nailaze na problem upisa novorođenčeta u maticu rođenih što ukazuje na nepravilnosti u provedbi zakonske regulative.

Za razliku od Hrvatske koja je na korak od ulaska u Europsku uniju, europske zemlje imaju jasno regulirane zakone koje primaljama dopuštaju samostalan rad čime se ujedno i osiguravaju uvjeti za kućne porode. Nizozemska prednjači po broju kućnih porođaja, dok u drugim europskim zemljama kućni porođaj nije pretjerano popularan, do čega je dovelo sustavno zastrašivanje žena koje se odluče na takav način poroda. Vrlo je važno naglasiti da žene u Hrvatskoj koje se odluče na porod kod kuće ne krše niti jedan hrvatski zakon, ali nailaze na razne komplikacije nakon samog poroda. Sve više žena u Hrvatskoj traži svoja prava na porod kod kuće, naglašavajući da su među tim pravima i pravo na adekvatnu skrb vješte i educirane primalje.

Obilježavanjem Međunarodnog dana kućnog poroda želi se jasno odaslati poruka o pravu na izbor rodilja, kao i poruka o potrebi za pružanjem pozornosti rodiljama. Postoji mnogo razloga koji ukazuju na potrebu obilježavanja ovog dana, no navest ćemo nekoliko najvažnijih prema organizaciji „Nashim Korot“[1]:

1.      Iako su i Europski sud za ljudska prava i Svjetska zdravstvena organizacija dopustili da žene same odluče o načinu svog poroda, u mnogim zemljama zakoni i propisi i dalje otežavaju taj izbor. Obilježavanje ovog dana ukazuje na potrebu za pristupom tom izboru

2.      Iako su primalje koje asistiraju na kućnim porodima vješte i educirane profesionalke koje daju podršku rodiljama te zagovaraju prava žena i njihovo zdravlje i osnaživanje, one su i dalje tretirane s nepoštovanjem u zakonima.

3.      U mnogim zemljama kućni porođaji su iznimno skupi. Obilježavanje ovog dana ukazuje na to da kućni porođaji ne bi trebali biti omogućeni samo bogatima.

4.      Gdje god da se žena odluči na porod, zaslužuje da bude tretirana s poštovanjem, da joj se omogući potpuna sloboda kretanja, osnaživanje i podrška, kao i kontinuirana skrb.

5.      U našoj kulturi žene oduvijek uče da se trebaju bojati porođaja. Na ovaj dan je iznimno važno podsjetiti da: Žene znaju rađati. Žene mogu rađati. Porođaj je svet, normalan i fiziološki događaj.

6.      Iako je porođaj kod kuće legitiman izbor temeljen na dokazima, mnoge majke koje se odluče na njega suočavaju se s osudama i pritiscima. Ovaj dan je jasna poruka obiteljima i zajednici da daju podršku majkama, poštuju njihove odluke i vjeruju u njih.

7.      Mnoge žene ni ne znaju za mogućnosti rađanja kod kuće. Ovaj dan je dan podizanja svijesti i informiranja.

Stoga, podijelimo iskustva o kućnim porođajima, podijelimo informacije, mišljenja i stavove i na taj način možemo utjecati na usklađivanje zakonskih regulativa, na dobivanje zaslužene pozornosti. No, ono što je najvažnije, ženama treba pružiti mogućnost izbora, kvalitetnu skrb i zadovoljstvo.

ovdje možete pogledati lijepi kućni porođaj u slikama http://www.viralnova.com/home-birth/

 IZVORI:

6.6.2013.

ZANIMLJIVOSTI

Mala enciklopedija znanja: edukativne radionice za trudnice pod vodstvom educiranih hrvatskih primalja...

više...

Hrvatska komora primalja

Hrvatska komora primalja ima svoje službene internet stranice: www.komora-primalja.hr...

više...

Zakon o primaljstvu

Pogledajte cijeli Zakon o primaljstvu! Izglasan 03.10.2008.

više...

European Association of Midwives (EMA)

Članovi smo European Association of Midwives (EMA)

više...

International Confederation of Midwives

Članovi smo International Confederation of Midwives

više...

NEWSLETTER

Izrada: Webstudio